Biserica Lemnului

 

Hram principal “Adormirea Maicii Domnului” - 15 august

Hram secundar “Sf.Spiridon” - 12 decembrie si “Sf.Haralambie” - 10 februarie

 

          Program:

          Luni, Miercuri, Vineri:
                  8:00 – 11:00 acatist

          Sambata:
                  8:00 – 11:00 utrenie, liturghie, parastas

          Duminica:
                  8:00 – 12:00 utrenie, liturghie

 

          Biserica Lemnului din Târgovişte are o poveste cu totul aparte.

          Cândva în secolul al XVIII-lea a fost ridicată o biserică de lemn, care exista încă în anul 1810 şi care apare în catagrafia oraşului Târgovişte publicată în acel an, şi care cuprinde toate clădirile oraşului de la acea epocă, un document preţios pentru începutul secolului al XIX-lea şi cu ajutorul căruia au fost identificate toate monumentele istorice laice şi clerice existente în acea vreme în Târgovişte.

          Vechea biserica de lemn a căzut în ruină, iar la mijlocul secolului al XIX-lea nu mai existau decât câteva semne ale acestui lăcaş de cult.

          Pe ruinele vechii biserici de lemn – un spaţiu sacru folosit ca în multe alte cazuri de noii ctitori - a apărut biserică nouă făcută de târgoveţii din Târgovişte, denumită Biserica Lemnului păstrând tradiţia de mai bine de o sută de ani a vechii bisericuţe de lemn şi având hramul Adormirea Maicii Domnului.

          Biserica a fost construită în anii 1841 - 1842, şi târnosită la 30 iunie 1842: “s-a făcut din temelie de zidu precum se vede, cu ajutorul … domnilor Polizache Panaitu, Dumitru Gheorghiu Băjescu, Sima Danciul, Mihaiu Stătescu, Ioniţă Tudorăcescul şi alţii biserica Lemnului ce avea ca hram Adormirea Maicii Domnului, a sfântului Spiridon, al sfinţilor 40 de mucenici, al sfântului Haralambie. Deşi ridicată din zid, biserica a rămas în toponimia oraşului sub vechiul nume, de Biserica Lemnului” .

          Numele ctitorilor s-a păstrat cinstindu-le nu doar memoria, ci înclinarea spre aceste gesturi, ctitorirea de biserici reprezentând pentru târgoveţii bogaţi ai mijlocului secolului al XIX-lea un act de credinţă şi de bunăstare.

          Ctitorii Bisericii Lemnului au fost târgoveţi înstăriţi din zonă, care au construit lăcaşul pe un loc sacru rămas în memoria populară – vechea biserică de lemn. Noua biserică era făcută de zid, tocmai pentru a dăinui mai mult decât vechea Biserica Lemnului, dar numele vechiului locaş, intrat în memoria oamenilir şi a oraşului, s-a păstrat până astăzi, odată cu biserica.

          Printre ctitorii acestui lăcaş se află şi vistierul Mihai Alexandrescu, tatăl poetului Grigore Alexandrescu, care ţinea în căsătorie pe sora lui Nicolae Fussea, zidea împreuna cu Stematiu, Carabelea s.a .

          Biserica Lemnului era fost considerată la începutul secolului XX ca fiind cea mai noua biserică a Târgoviştei şi pomenită ca atare în toate documentele epocii.


Material realizat de catre dr. Cristina Paiusan-Nuica si dr. Teodora Stanciu-Stanescu

Cauta pe harta

Alege obiectiv turistic

Biserica Sfântul Nifon - Sârbi
Biserica Sfântul Nifon - Sârbi
Biserica Izvorul Tămăduirii
Biserica Izvorul Tămăduirii
Biserica Lemnului
Biserica Lemnului
Sf Împăraţi şi Cuv Paraschiva
Sf Împăraţi şi Cuv Paraschiva
Biserica Catolică Sf Francisc
Biserica Catolică Sf Francisc
Sinagoga din Târgovişte
Sinagoga din Târgovişte
www.inforegio.ro
Investim in viitorul tau!
Proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si co-finantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe co-finantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Copyright 2013 © UAT Târgovişte / © Municipiul Târgovişte

Sunteti vizitatorul cu numarul:">Web Counter